top of page

Värianalyysi

Oletko kevät, kesä, syksy vai talvi? Mitkä värit sinua pukevat parhaiten?

Meille jokaiselle tulee mielleyhtymiä väreistä, joten päällä olevat vaatevärit kertovat myös viestejä meistä Voit pysähtyä miettimään eri värejä ja huomaat, että jokaisesta väristä tulee erilainen mielikuva. Joku väri tuo mieleen iloa ja aurinkoa, toinen intohimoa ja rakkautta, mystisyyttä ja surua, turvallisuutta ja rauhallisuutta, herkkyyttä ja avuttomuutta. Värillä on väliä. Ei siis ole sama minkä värisiin vaatteisiin pukeudut. Leiki väreillä ja käytä värejä!

Värianalyysin tarkoitus on laajentaa värien käyttöä, ei niin että pitäydyt vain tietyissä väreissä. Olenkin sanonut asiakkailleni että värikarttaa ei tarvitse noudattaa orjallisesti vaan muitakin sävyjä voi käyttää, jotka sopivat hänen omiin sävyihinsä, sekä ovat värikartan värien kanssa samaa sävyä. Värikartasta löytyy neutraaleja perusvärejä, sekä kirkkaampia tehoste- ja piristevärejä sekä joissakin vielä lisänä metallivärit.

Meillä jokaisella on toki lempiväri, mutta se väri ei ole aina sellainen joka sopii sinulle vaateväriksi. Olet varmasti huomannut, että jossakin värissä ihosi näyttää hehkeältä ja toinen väri tekee olemuksestasi väsyneen näköisen.

Värien sisällä sävyt vaihtelevat. On kirkkaita sävyjä, murrettuja, kylmiä ja lämpimiä. Kun puhumme värivuodenajoista, ne ovat kevät, kesä, syksy ja talvi.

Näistä vuodenajoista lämpimiä ovat syksy ja kevät sekä kylmiä kesä ja talvi. Värivuodenaikaasi vaikuttaa sinun luonnollinen värisi, tummuusasteesi ja värikylläisyytesi.

Keväälle käyvät kirkkaat, lämpimät värit. Syksylle murretut ja lämpimät. Näille vuodeanajoille sopii keltapohjaiset sävyt.

Kesälle kylmät, murretut jopa puuteriset värit. Talvelle kirkkaat ja kylmät värit. Näille vuodenajoille sopii sinipohjaiset sävyt.

Jokaisen värivuodenajan alta löytyy vaaleita, keskivahvoja ja vahvoja värejä, jotka vaikuttavat väriyhdistelmien voimakkuuteen.

Vaaleilla ihon, hiusten- ja silmien yleissävy on vaalea. Parhaimmat väriyhdistelmät ovat vaaleat ja keskivahvat värit yhdessä. Myös parhaat yksittäiset värit ovat vaaleasta keskivahvaan.

Keskivahvan ihon, hiusten ja silmien yleissävy on keskivahva. Parhaimmat väriyhdistelmät ovat keskivahvat ja vahvat/ tummat värit yhdessä. Parhaat yksittäiset värit ovat keskivahvoja.

Vastakohtaisen ihon, hiusten ja silmien yleissävy on vastakohtainen eli yhdistettynä tumma ja vaalea väri. Parhaimmat väriyhdistelmät ovat vaaleat ja tummat/ vahvat värit yhdessä. Jos käytät vaaleaa ja tummaa, piristä asua kirkkaalla värillä. Parhaat yksittäiset värit ovat kirkkaita ja voimakkaita.

KEVÄT: Kevään väritys on värikylläinen, heleä, valoisa ja lämmin. Hiuksesi voivat olla vaaleat, punertavat, ruskeat, jopa hyvin tummat, mutta niissä on lämpöinen pohjasävy. Jos raidoitat hiuksia, raidoista tulee kullansävyisiä. Ihon sävy on lämmin, posliininen, kuulakas ja kultainen. Iho voi punastua helposti. Lisänä voi olla pirtsakoita pisamia, pisamat ovat sävyiltään lämpimiä. Silmien värejä löytyy vihreän, sinisen ja ruskean sävyissä. Silmien sävy on kirkas.

Kevään värejä löytyy keväisestä luonnosta ( krookus, auringonkeltainen, ruohon- ja lehmuksenvihreä ym...). Ihania, heleitä värejä. Keväälle sopii kaikista sävyistä lämmin ja kirkas. Valkoisista sopii lämmin kerma ja voi. Musta on yleensä liian voimakas ja synkkä väri herkän sävyiselle keväälle. Valitse harmaan,- tummansinisen- ja ruskeansävyjä. Lisäksi tummanvihreä sopii isoihinkin pintoihin. Ruskea sopii parhaiten arkiväriksi. Ruskeansävyistä kameli sopii hyvin. Saat esimerkiksi korostettua pisamia sekä ihon hehkua esille korallinsävyillä sekä kirkkaalla lämpimällä punaisella ( vesimeloni ). Metalliväreistä parhaimmat kulta ja punakulta.

KESÄ: Kesä on väritykseltään matalakylläinen, pehmeä ja viileä. Hiusten väri vaaleasta ruskeaan, jopa tummanruskeaan. Ns. maantieväri löytyy kesän hiusväri maailmasta. Hiuksissa on tuhkansävy, niissä ei ole lämmintä sävyä. Ihon sävy on viileä, sinipohjainen, vaalea jopa hieman vaaleanpunertava. Ihoon voi tulla pisamia, ne ovat sävyltään harmaanruskeita. Silmien sävyjä on sinisen, siniharmaan, sinivihreän, vihreän, harmaan ja ruskean sävyissä. Silmien sävy on pehmeä ja utuinen.

Kesälle sopivia värejä ovat pehmeät, puuteriset sekä utuiset värit. Sävyt ovat viileitä ja murrettuja. Valkoisista sopii pehmeä ja viileä valkoinen. Musta on kesälle liian synkkä väri.

Mustan korvaavia, pehmeämpiä sävyjä ovat hiilenharmaa, laivastonsininen ja harmaanruskea. Vältä tummanruskeassa lämpimiä sävyjä. Voimakkaissakin sävyissä on pehmeä, kylmä, murrettu sävy, kuten pehmeä fuksia, ametisti, ruusu ja liekinpunainen. Puuteriset pinkin; laventelin;- ja taivaansinisen sävyt sopivat upeasti. Metalliväreistä parhaita hopea, valkokulta ja platina. Joskus kesällä voi silmissä olla lämpimämpää keltaisen tai vihreän sävyä, jolloin kasvojen lähelle sopii kauniisti korut, joissa on yhdessä esim. valko- ja keltakultaa.

SYKSY: Syksy on väritykseltään lämmin, murrettu ja värikylläinen, mutta tummuusaste aika matala.

Hiusten väri voi olla vaaleasta tummanruskeaan, jopa hyvin tummanruskea sekä lämmin kullanpunainen. Hiuksissa on lämmin ja kultainen punertava sävy. Jos hiuksia raidoitetaan vaalealla, raidoista tulee yleensä lämpimiä kullansävyisiä.

Ihon sävy on lämminpohjainen persikkainen, beigensävyinen, pehmeä säämiskä tai norsunluu. Ihossa yleensä lämpimän sävyisiä pisamia. Silmien sävy lämmin ruskea, sininen, siniharmaa, harmaanvihreä ja vihreä. Silmien vihreä väri voi olla jopa lämmin oliivi tai umbra.

Syksylle sopivia värejä ovat lämpöiset, täyteläiset, kylläiset ja murretut värit. Värejä löytyy syksyisestä luonnosta, täyteläisiä ruskan värejä, kuten terra ja sadonkorjuun värejä kuten kaura sekä voimakkaammat sävyt okra ja keltaokra. Valkoisista sopii pehmeä kerma ja vanilja. Musta ei sovi kullansävyiselle syksylle vaan mustan korvaavia värejä ovat hiilenharmaa, tummanruskea ( kahvinruskea ), laivastonsininen ja tumma oliivi.

Ruskea sopii parhaiten arkiväriksi. Lämpimän värisiä pisamia saat korostettua kauniisti esim. mandariinin, pihlajanmarjan ja kurpitsan sävyillä. Punapigmenttiin sopii upeasti myös petrooli. Metalliväreistä parhaimmat kulta, kupari ja pronssi.

TALVI: Talvi on väritykseltään kylmä, kirkas, puhdas ja matalakylläinen. Hiusten sävy on platinanvaaleasta mustaan, musta jopa syvä sinisenmusta. Ruskean sävyissä eri vivahteita harmaanruskeasta mustanruskeaan.

Jos hiuksissa on harmaata, harmaa on yleensä kirkas, hopean sävyinen. Hiukset yleensä tummat ja niissä ei ole lämpöistä, kullan sävyä. Ihon sävyjä on kirkas, sinipohjainen, vaaleanpunertava, hyvin vaalea posliininen, oliivinsävyinen sekä sinertävän musta. Silmien sävy ruskea, tummanruskeasta mustanruskeaan, vihreät, siniset ja kirkkaat hiilen harmaat. Silmien yleisväri on kirkas ja loistava, niissä ei ole utuisuutta niin kuin kesän silmissä. Helpoimmin tunnistettavissa talvista on Lummikki-tyyppi. Tummat hiukset, vaalea posliini- iho ja kirkkat, voimakkaan väriset silmät.

Talvelle sopii puhtaat, tummat, kylmät ja kirkkaat värit. Valkoisista sopii puhdas valkoinen, musta sopii upeasti, samoin hiilenharmaa, tumma laivastonsininen ja mustanruskea. Vaaleista jäiset sävyt, kuten jäänsininen. Voimakkaan väriselle talvelle sopii myös hyvinkin vahvat värit, shokkipinkki, sähkönsininen sekä sinisestä myös kuninkaansininen ja kirkas violetinsininen. Varsinkin Lumikki-tyyppiä pukee hyvinkin vastakohtaisten värien yhdistäminen. Metalliväreistä parhaimmat hopea, valkokulta ja platina. Joskus talvilla saattaa olla silmissä lämpimämpää keltaisen tai vihreän sävyä, jolloin kasvojen lähelle sopii kauniisti korut, jossa on yhdessä esim. valko- ja keltakultaa.


bottom of page